Design: Fall of the Pit

Back in the late 1950s, there was hardly a blueprint around that did not include specifications for a large, shallow hole to be sunk into the living-room floor. That, as the architect told it, was the conversation pit. Its ostensible purpose: to create, in the vast tundra of the "living-dining-play area," a separate denlike arena that could either remain distinct or be absorbed at party time into the whole. There, while others went about frivolously at ground level, the more serious-minded could step down to form a sort of basement discussion group. Nontalkative families tucked pillows and blankets into...

Want the full story?

Subscribe Now

Subscribe
Subscribe

Get TIME the way you want it

  • One Week Digital Pass — $4.99
  • Monthly Pay-As-You-Go DIGITAL ACCESS$2.99
  • One Year ALL ACCESSJust $30!   Best Deal!
    Print Magazine + Digital Edition + Subscriber-only Content on TIME.com

Learn more about the benefits of being a TIME subscriber

If you are already a subscriber sign up — registration is free!